top of page
Sök
  • 8:1

En bra början

I påskhelgen samlades klassen för att färdigställa det terrängfordon som ska ta sig igenom en cirka 2 meter lång hinderbana. Vi hade allt vi skulle kunna behöva för våran idé, material och verktyg. Vi gick ihop tillsammans och ritade en ritning som vi kunde utgå ifrån i skapandet, vi gjorde våran ritning så skalenligt som möjligt för att sedan kunna utgå från den under arbetets gång.

Materialet vi har använt är en motor gjord av en väggursfjärder och ett kugghjul med 40 mm i diameter. Vi har även använt oss av drivaxlar i olika längder, två bitar aluminiumplåt som ram för bilen, 170 mm (basen) x 50 mm (höjden). Till hjulen använde vi en nyloncylinder som vi svarvade till rätt storlek. Framhjulen är 60mm i diameter och 18 mm tjocka. De har även en

3 mm djup skåra för att kunna fästa bandet i. Bakhjulen har måtten 45 mm i diameter och

13 mm i bredd. För att fästa bakhjulen använde vi oss av 4 runda planbrickor, 2 muttrar och två kupolmuttrar.

Motorn

Vi delade upp oss i grupper för att kunna arbeta så effektivt som möjligt, men ändå kontrollerat så klart. Kajsa, Engla, Axel, Isak, Moa och Karla svarvade fyra stycken hjul och gjorde spår på cirka 3 millimeters djup för våra drivremmar som sedan skulle träs på runt hjulen på vardera sida om fordonet. Engla ritade en markering runt om nyloncylindern och gjorde därefter spåret. Engla sa att hon tyckte att det var kul att att göra spåret men det var svårt att få in rätt teknik när man var tvungen att hålla verktyget på rätt sätt för att inte spåret skulle bli ojämnt. Karla bytte sedan av Engla och sågade av det första hjulet.

Kajsa fick i uppgift att göra det andra hjulet, det var hon fett grym på eftersom Engla instruerade henne med sina kunskaper. Sedan sågade Isak ut det andra hjulet, detta gick snabbt eftersom samarbetet i gruppen funkade mycket bra. Nu var de två vita hjulen klara, vi valde att göra dem lite större jämfört med dem där bak eftersom själva bilen skulle drivas av framhjulsdrift. De sista två bakhjulen hjälpte Axel och Moa till att göra.

Medans halva klassen fixade hjulen så fixad den andra delen aluminium plåtarna som vi skulle fästa motorn i. Alicia och Lea sågade ut aluminiumplåten med en bågfil i den storlek vi ville ha, samtidigt förlängde Engla och Tilda drivaxeln för att plåten skulle komma en bit utanför motorn.

Vi skruvade tillsammans ihop aluminiumplåten med motorn och monterade hjulen. Resultatet blev inte så bra som vi hade tänkt oss, vi trodde att den lätt skulle kunna gå upp för trappan men så blev det inte. När vi provkör fordonet så var problemet dels att underredet tog emot träplankan i början av trappan och kunde därför inte klättra över hindret och så orkade inte motorn att dra banden vi fäst mellan hjulen framåt. nu måste vi komma på något nytt, det är ju inte så mycket tid kvar tills tävlingen i Umeå.


45 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Tävlingsdag!

Idag är det torsdag och dags att tävla! Klassen anlände till Umeå igår och vi har övernattat på stf vandrarhem. Igår så gjorde vi även klart det sista på bilen så nu funkar den felfritt! Det vi gjorde

bottom of page